Güncel

Piyasalarda kararsız seyir sürüyor! İşte altın, dolar ve borsa için beklenen seviyeler..

Piyasalarda yatırımcıları altın, dolar ve borsa tarafındaki hareketleri takip etmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde borsa tarihi rekorunun aşağısında kalırken, gram altında ivmesini tersine çevirdi. Diğer taraftan dolar/TL birçok kez 33 seviyesinin altına tutundu. Uzman isim altın fiyatlarının seyrinin açıklarken, piyasalara yönelik tahminlerini paylaştı. İşte o açıklamalar...

Abone Ol

Kısa zaman önce 11 bin 250 puanı geçerek tairhi rekoruna ulaşan Borsa İstanbul’da inişli çıkışlı grafik devm ediyor. Endekste geçtiğimiz haftadan itibaren satış hareketi gözlerden kaçmadı. Altın fiyatlarında da son zamanlarda yukarı yönlü bir ivme kaydetti. 17 Temmuz’da önemli bir rekora imza attıktan sonra geri çekilen altın fiyatlarında düşüş devam ediyor. 

Dolar/TL’de geçtiğimiz günlerde birçok kez 33 seviyesinin altında tutundu. Fakat piyalasarda belirsizlik söz konusu. Dolar/TL’de 33 seviyesinde işlem görüyor. Konu hakkında detayları, BLG Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş, paylaştı. Maviş gram altında düşüşün nedenlerini sıralarken, dolar için beklenen seviyeleri duyurdu.

PİYASALAR NEDEN KARARSIZ DAVRANIYOR?

Belgin Maviş’in açıklamaları şöyle: “Endekste cuma günkü kapanış rakamımız 10 bin 891 puan, endeks cuma gününü yüzde 0.18’lik bir değer artışı ile tamamladı. Hafta geneli önemliydi. ABD’den gelen büyüme verisi vardı. Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edildi, sonrasında ise Merkez Bankası Başkanı ve yardımcılarından enflasyonun seyri ve faiz indirimine dair açıklamaları geldi. Piyasada bütün bu gelişmeler takip edilirken, ABD’de yarıştan çekilen Joe Biden’ın yerine Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in, Donald Trump ile aralarındaki oy farkının 1 puana indirmesinin etkisi söz konusuydu.

Asıl konu kriz kahini olarak bilinen Nouriel Roubini’nin ABD tahvillerine yönelik yapmış olduğu açıklamalardı. Genel anlamda küresel piyasalarda haber akışına bağlı olarak aşağı ve yukarı yönlü sert hareketleri gördük.

'ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR'

Borsada 11 bin 250 puan seviyeleri test edildikten sonra bir geri çekilme, yön arayışı olduğunu net gördük. Asıl konu şuydu: Endeksi bu şekilde motive eden unsurlar nelerdi? Türkiye’nin gri listeden çıkması, Türkiye’nin not artışı ve yabancının temel rasyolar açısından bankacılık sektörü hisselerinin ucuz olduğu bir dönemde endekse giriş yapması, fiyatları yukarı yönlü çekmesiydi.

Öte yandan Merkez Bankası’ndan gelen açıklamalar sıkı duruşun devam edeceği yönünde yorumlandı. Temmuz, ağustos ayında Merkez Bankası’ndan faiz indirimi öngörülmüyor. Enflasyonda baz etkisiyle bir düşüş beklendiğini belirtelim. Bütün bunlar Borsa İstanbul’da yön arayışına zaman zaman destek veren, zaman zaman kar satışlarını beraberinde getiren unsurlardı.


'ALIM İÇİN FIRSAT OLACAKTIR'

Yurt içinde ise gram altında geçtiğimiz hafta sert geri çekilmeler yaşadı. 17 Temmuz’daki rekor sonrası sert düşüş göstermesindeki başlıca etken dolar/TL kurunun yeniden 33 liranın altına çekilmesidir. Cuma günü dolar/TL’de 32.94 seviyesinden bir kapanış gerçekleşti. Ons altında 2387 dolar seviyeleri görülmesine rağmen içeride dolar/TL’deki geri çekilme gram altında realizasyonu beraberinde getirdi.

Gram altında düşüşün bir başka nedeni de şu olabilir: Yatırımcı elindeki rekor seviyeden gram altında nakde dönmek istemiş olabilir. Satışların bir kısmı da bu nedenle olabilir. Gram altında geri çekilmeler yine bir alım fırsatı olarak değerlendirilecektir.

Gram altında 2500 liranın altına sarkmalar görürsek bu ‘alım’ için fırsat olacaktır. Burada dolar/TL’nin de seyri önemli olacaktır. 2500 liranın altını belki spotta görebiliriz ancak ‘fiziki anlamda bu seviyeleri görebilecek miyiz?’ bu bir soru işareti olacaktır.

'KURUN SEYRİNİ BELİRLEYECEK'

Dolar/TL tarafında özellikle ABD’deki seçimler ve seçimlerle ilgili başkan adaylarının yaptığı açıklamalar kurun seyrini belirleyecektir. ABD’nin tahvil ihracı dolar tarafındaki dalgalı seyrin başlıca nedenidir.

DOLAR NEDEN GERİ ÇEKİLDİ?

Yurt içinde ise kur tarafına bakacak olursak yatırımcılar faizlerin yüksek olmasından dolayı diğer enstrümanlara yani mevduat faizlerine yönelmeye devam ediyor. Bu da kurda bir baskıyı beraberinde getiriyor.

Dolar/TL’de geri çekilmelerde 32.80 seviyelerine doğru bir çekilme belki de portföy çeşitlendirmek isteyen yatırımcı için cazip olabilir. Eylül sonuna kadar olan süreç içerisinde dolar/TL tarafında yukarı yönlü hareket beklemek için erken olduğunu düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.