Güncel

Rusya, Erdoğan ve Esad Arasındaki Olası Görüşme İçin Hazırlığını Açıkladı

Rusya, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Esad arasındaki olası görüşmeye ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu belirtti

Abone Ol

Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye ve Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri normalleştirme yönündeki adımlarının ardından, Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan olası bir Erdoğan-Esad görüşmesi hakkında yeni bir açıklama yapıldı.

Sputnik'in haberine göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Erdoğan ve Esad arasındaki olası bir görüşmenin organize edilmesi için ciddi hazırlıkların yapılması gerektiğini belirtti ve Moskova'nın bu tür müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu ifade etti. Bogdanov, gazetecilere yaptığı açıklamada, liderlerin buluşmasının çok olumlu olacağını, ancak ciddi bir hazırlık süreci gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Moskova'nın bu tür görüşmeleri, yani doğrudan Şam ve Ankara'nın resmi temsilcilerinin katıldığı görüşmeleri gerçekleştirmeye her zaman hazır olduğunu söyledi.

Bogdanov, Rusya'nın, Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi konusunda İran ve Irak ile de temas halinde olduğunu, bu ülkelerin normalleşmenin gerçekleşmesine ilgi duyduğunu belirtti. Rusya'nın bu sürece destek verdiğini ve Türkiye ile Suriye arasındaki resmi ilişkilerin karşılıklı toprak bütünlüğü, birliği ve egemenlik temelinde normalleşmesinden yana olduklarını ekledi.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Erdoğan’ın 7 Temmuz’da Türkiye-Suriye normalleşme süreci hakkında Esad’a 'her an bir davette bulunabileceklerini' söylemesi üzerine açıklamalarda bulunmuştu. Esad, ilişkileri geliştirmeye yönelik girişimlere olumlu baktıklarını, ancak uluslararası hukuk ve egemenlik ilkelerine dayanan belirli bir metodolojiye ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Ayrıca, ilişkilerin 13 yıl önce neden bozulduğunu sorguladı ve görüşmenin içeriğinin önemli olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aynı tarihte yaptığı açıklamada, Esad’ın Türkiye ile ilişkileri düzeltme adımı atması durumunda kendilerinin de benzer bir yaklaşım sergileyeceklerini söyledi. Erdoğan, Suriye ile ilişkileri geçmişteki seviyeye getirmeyi umduklarını ve davetlerinin her an yapılabileceğini belirtti.

Son olarak, Daily Sabah'ın "Erdoğan ile Esad arasındaki ilk görüşmenin Moskova'da yapılacağı" yönündeki iddialarına Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi. Bakanlık yetkilisi, bu haberlerin doğru olmadığını ifade etti.