Güncel

Sağlık Bakanlığı'ndan Bebeklere Hacamat Soruşturması! Uzmanlardan Uyarı Geldi

Sağlık Bakanlığı, bebeklere hacamat yaparak aşıların yerine geçiren uygulamalara karşı soruşturma başlattı ve uzmanlar bu tehlikeli yöntemin çocuk ihmali sayılabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Abone Ol

Yeni doğan bebeklere hacamat uygulanıyor ve bu bebeklerin başlarına kupa yerleştiriliyor.

Hacamat, çocukluk aşılarının yerine konuluyor.

Sağlık Bakanlığı, bebeklere hacamat yapılması konusunda soruşturma başlattı. Özellikle sosyal medyada bebeklere hacamat uygulayan kişiler tespit edilip yargıya taşınacak.

Soruşturma kapsamında sadece hacamat yapanlar değil, aileler de yer alacak.

Hacamat, bebeklerde şok gibi tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor.

ÇOCUK ŞOKA GİREBİLİR

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "En basitinden enfeksiyon riski oluşur ki bu tür enfeksiyonlar küçük bebeklerde hızla yayılıp ciddi sonuçlara neden olabilir. Dolaşım bozukluklarına yol açabilir. Çok miktarda kan çekildiğinde kansızlığa neden olabilir, çocuk şoka girebilir" diyerek uyarılarda bulundu. Ayrıca, "Lütfen tıbbın söylediklerinden sapmasınlar. Tıbbın alternatifi yoktur. Tıbbın alternatifi şarlatanlıktır" diyerek ebeveynleri uyardı.

Uzmanlar, hacamat gibi uygulamaları aşı ve topuk kanı gibi hayati öneme sahip işlemlerin alternatifi olarak görenlere uyarıda bulunuyor.

Prof. Dr. Çokuğraş, "Son zamanlarda çocuklara aşı yapılmıyor. Aşı karşıtlığı var. Oysa bu aşılarla birçok hastalığı haritadan sildik. Ayrıca çocuklardan topuk kanı alınmıyor. Bunlardan vazgeçilirken, etkinliği kanıtlanmamış eski uygulamalar tekrar ortaya çıkıyor. Artık 21. yüzyıldayız. Bu tür uygulamaların çocuklarda olası zararlarına karşı dikkatli olmak gerekir" dedi.

Hukukçular, çocukların sağlığını tehlikeye atan bu tür uygulamaların çocuk ihmali ve hatta istismarı kapsamında değerlendirildiğini belirtiyor.

Konu yargıya taşındığında, çocukların aileleri hakkında koruma tedbirleri uygulanabiliyor.