Güncel

Sosyal Medya Bodrum'un Fişini Çekti!

Sosyal medyada paylaşılan yüksek fişler, Bodrum’un turizmini olumsuz etkiledi. Otellerin doluluk oranı %60’a düşerken, mekanlar boş kaldı. Esnaf, "Her yer pahalı algısı oluşturuluyor. 100 TL’ye lahmacun, 200 TL’ye 3 çeşit yemek var" diyerek durumu eleştirdi.

Abone Ol

Sosyal medyada paylaşılan yüksek fişler, Bodrum’un turizmini olumsuz etkiledi. Otellerin doluluk oranı %60’a düşerken, mekanlar boş kaldı. Esnaf, "Her yer pahalı algısı oluşturuluyor. 100 TL’ye lahmacun, 200 TL’ye 3 çeşit yemek var" diyerek durumu eleştirdi.

Bodrum'un Pahalı Algısı

Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine göre, Türkiye'nin gözde tatil beldelerinden Bodrum, bu yaz sezonunda zor günler yaşıyor. Ünlü bir ismin motor yatla teknesine sipariş ettiği lahmacunun fiyatını sosyal medyada paylaşmasıyla başlayan "Bodrum pahalı" algısı her geçen yıl artarak büyüdü. En yoğun sezon olan temmuzda Bodrum'un sokak ve mekanları boş kaldı. Esnaf, Bodrum’da her bütçeye hitap eden mekanlar olduğunu belirterek, "Bodrum'un en lüks mekanlarına gidip fotoğraf çekiyorlar ve sosyal medyada paylaşıyorlar. Bu, bir statü halini aldı. Ancak Bodrum’da her yer pahalı değil. 300 liraya da karnını doyurursun 3 bin liraya da. Bu bir tercih meselesi. Sanki en ufak menü 3 bin liraymış gibi bir algı var" diye konuştu.

Bodrum’da Uygun Fiyatlı Seçenekler Mevcut

Bodrum'un özellikle popüler bölgelerindeki restoranların pahalılığı dikkat çekiyor. Yalıkavak'ta fiyatlar marina çevresinde oldukça yüksek. Ancak Bodrum merkez, Gündoğan, Gümüşlük gibi bölgelerde İstanbul'dan daha uygun fiyatlı kafe ve restoranlar mevcut. Bodrum Kalesi'ne yürüme mesafesindeki bir kafe-restoranda lahmacun 100 TL, kıymalı pide 180 TL, tavuk dürüm 160 TL, kola-fanta-ayran ise 50 TL. Bodrum Gündoğan’da konuştuğumuz bir restoran sahibi, "İstanbul’da orta halli bir mekanda 300-400 TL olan pizza bizde 250 TL. Sezar salatayı 200 TL’ye satıyoruz. Pahalı algısı nedeniyle uygun fiyatlarımız bile sorgulanıyor" dedi.

Otoparklar İstanbul’dan Daha Ucuz

Bodrum'da otopark ücretleri de oldukça uygun. İstanbul'da saati 100 TL’nin altında otopark bulmak zor iken, Bodrum'da saati 50 ila 75 TL’ye birçok otopark mevcut.

Otellerin Doluluk Oranı Düşük

Bodrum'da otel dolulukları farklılık gösteriyor. Polonyalı, Belçikalı ve İngilizlere hizmet veren 5 yıldızlı otellerin doluluk oranı yüzde 80-90 civarında. Ancak yerli turistlere hitap eden 3-4 yıldızlı otellerin doluluk oranı yüzde 60’a kadar düştü. Yerli turistler, Bodrum’un pahalı olduğu algısıyla rotalarını Didim, Kuşadası ve Datça gibi noktalara çevirmiş durumda.

Bodrum Lahmacunla Anılır Oldu

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum’un lahmacunla anılmaya başlandığını belirterek, "Bodrum'da her bütçeye uygun işletmelerimiz var. Ancak yanlış algı nedeniyle orta sınıf işletmelerimiz büyük zarar görüyor" dedi. Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, "Fiyatları bile bile sosyal medyada paylaşmak yanlış. Biz sıkça denetim yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı da denetimleri artırıyor" şeklinde konuştu.

Görgüsüz Turist Esnafa Zarar Veriyor

TÜRSAB Bodrum Bölge Temsil Kurulu Başkanı Mustafa Demir, "Biz görgüsüz turistten sıkıldık. Yüksek ücret ödüyorum diyerek hava atıyorlar, esnafa yazık ediyorlar" dedi. Demir, Bodrum'da fiyat algısının bozulduğunu belirterek, "Bazı yerlerde fiyat uçuk. Bunu gören turist 'Bodrum kazıkçı' diyor. Birbirine 50 metre mesafede 10 kat fiyat farkı olan restoranlar var" ifadelerini kullandı.