İngiliz ekonomist Timothy Ash, CNBC-e kanalında Güzem Yılmaz Ertem'in sunduğu programda Türkiye ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Ash, Merkez Bankası'nın 2026 yılında tek haneli enflasyon beklentisini makul bulduğunu belirtirken, enflasyonun düşmesi için büyümenin kritik olduğunu ve bunun bazı fedakarlıklar gerektireceğini vurguladı.

30 Dil Seçeneği Sunan Türkiye'nin Yerli Çeviri Platformu 'Transleyt' Yayında 30 Dil Seçeneği Sunan Türkiye'nin Yerli Çeviri Platformu 'Transleyt' Yayında

Ünlü ekonomist, faiz indirimi konusundaki zamanlamaya dikkat çekerek, Merkez Bankası’nın faizleri büyük olasılıkla 2025 Ocak ayında düşüreceğini düşündüğünü, 2024 yılında bir indirim beklemediğini ifade etti.

"Faiz indiriminin erken yapılması durumunda enflasyon kontrol altına alınamaz" diyen Ash, Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürme konusunda önemli bir fırsata sahip olduğunu, ancak bunun faiz oranlarını yüksek tutarak mümkün olacağını söyledi. Faizlerin zamanında düşürülmemesi durumunda ise ekonomide hızlı bir küçülme yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Ayrıca, Ash, Türkiye’nin kredi notundaki artışların devam edeceğini öngörerek, bu durumun olumlu bir ortam yaratacağını ve yabancı yatırımcıların Türkiye'ye geri dönmesinin yanı sıra yeni yatırımcıların da ilgisini çekeceğini dile getirdi.