Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışlarında yaşanan düzensizlikleri önlemek amacıyla bir dizi denetim uygulaması başlattı. Sıfır satış fiyatının üzerinde bir fiyattan pazarlanmamasına yönelik kısıtlamadan önce yaklaşık 20 bin adet düzenlemeye aykırı ilanın bulunduğu açıklanmıştı. Ancak son incelemeler neticesinde, bu sayının 5 binin altına düştüğü belirtildi.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan incelemeler sonucunda, kısıtlamaya uymayan ilanları veren gerçek ve tüzel kişiler hakkında ilan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulandığı vurgulandı. 

Açıklamada, ilan platformları üzerinden bireysel veya ticari ilan veren tüm vatandaş ve işletmelerden, 15 Temmuz'da yürürlüğe giren ilan kısıtlamasına uygun taşıt ilanları vermeleri konusunda azami özen ve hassasiyet beklendiği belirtildi. Bu düzenlemelerle, ikinci el araç piyasasında oluşabilecek fiyat manipülasyonları ve dolandırıcılıkların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bakanlık, vekalet yoluyla gerçekleştirilen araç satışlarını da denetim altına aldı. Buna göre, bireysel satışlarda bir yıl içinde en fazla üç araç satışına izin verilirken, bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet olarak kabul ediliyor ve bu durum cezai müeyyide gerektiriyor. Birinci derece yakın akrabaları dahil olmak üzere vekalet yoluyla satış yapan kişiler de Bakanlık tarafından incelemeye alınmış ve gerekli cezai işlemler başlatıldı.