Güncel

Yargıtay'dan emsal niteliğinde boşanma kararı! Nafaka ve tazminat sebebi...

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşini vefat eden eski eşiyle kıyaslayan kocayı boşanma davasında tam kusurlu bularak boşanma ve kadına nafaka ile tazminat ödenmesine hükmetti.

Abone Ol

Ankara'da yaşayan bir erkek, eşinin kendisine ilgi göstermediğini, evi terk ettiğini ve vefat eden eşine ait mücevherleri izinsiz kullandığını iddia ederek boşanma davası açtı. 50 bin lira maddi ve 50 bin lira manevi tazminat talebinde bulunan koca, kadının mücevherler üzerinde değişiklik yaptığını da öne sürdü.

Kadının Karşı Davası

Kadın ise kocasının sürekli olarak vefat eden eski eşiyle kendisini kıyasladığını, hakaret ettiğini ve evden kovduğunu iddia ederek karşı dava açtı. Kadın, kendi lehine 1500 lira tedbir ve yoksulluk nafakası ile 100 bin lira maddi ve 100 bin lira manevi tazminat talep etti.

Yerel Mahkemenin Kararı

Yerel mahkeme, kocanın eşini eski eşiyle kıyasladığını ve kadını ortak konutta istemediğini tespit ederek, kadının kusurunun ispatlanamadığına karar verdi. Mahkeme, kocayı tam kusurlu bularak tarafların boşanmasına, kadına 1500 lira tedbir ve yoksulluk nafakası ile 40 bin lira maddi ve 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

İstinaf ve Temyiz Süreci

Karara yapılan istinaf başvurusu üzerine Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Hukuk Dairesi, erkeğin başvurusunu reddetti. Koca, karara karşı temyiz başvurusunda bulundu ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğunu belirleyerek kararı onadı.

Yargıtay'ın Kararı Onadı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, temyiz başvurusunda belirtilen nedenlerin kararın bozulmasını gerektirmediğini belirterek, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 370. maddesi uyarınca yerel mahkeme kararını onadı.