Avrupa'da yeni Covid varyantı alarmı: XEC hızla yayılıyor

Bilim insanları, Covid-19'un XEC adı verilen yeni bir varyantının Avrupa’da hızla yayıldığını duyurdu. İlk kez Haziran ayında Almanya’da tespit edilen bu varyant, kısa sürede üç kıtaya yayıldı ve şimdiden 15 ülkede görüldü. Uzmanlar, varyantın havaların soğumasıyla birlikte baskın hale gelebileceği konusunda uyarıda bulunarak, virüsün etkilerinin henüz tam anlamıyla ortaya çıkmadığını belirtiyorlar.

XEC varyantı üç kıtada görülmeye başlandı

La Jolla’daki Scripps Araştırma Translasyonel Enstitüsü Müdürü Eric Topol, yeni varyantın sıradaki en olası baskın tür olduğunu belirterek, "XEC, şu an için en olası varyant olarak gözüküyor" dedi. Covid veri analisti Mike Honey ise bu varyantın ilk olarak Almanya’nın Berlin kentinde tespit edildiğini ve hızla Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’ya yayıldığını açıkladı.

Slovenya, Ağustos ayında XEC varyantının yüksek enfeksiyon oranlarına sahne olmuştu. Ülkedeki Covid vakalarının %10’undan fazlasında XEC varyantı tespit edildi. Şu ana kadar Polonya, Norveç, Lüksemburg, Ukrayna, Portekiz ve Çin dahil olmak üzere birçok ülkede bu varyanttan 500’den fazla numune incelendi.

XEC varyantı: Semptomlar ve yayılma hızı

XEC, omikron varyantının bir alt soyu olup, semptomları grip ve soğuk algınlığına benzerlik gösteriyor. Yüksek ateş, sürekli öksürük, tat veya koku alma duyusunda kayıp, nefes darlığı, yorgunluk ve vücut ağrıları, bu varyantın öne çıkan belirtileri arasında yer alıyor. Uzmanlar, bu belirtilerin daha önce bilinen Covid-19 varyantlarına benzer olduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar, Ağustos ayında bu varyantın yayılmasının birkaç haftadan birkaç aya kadar sürebileceğini öngörmüşlerdi. XEC’nin özellikle kış aylarında baskın hale gelmesi bekleniyor. Varyantın yayılma hızı ve enfeksiyon oranları, Danimarka, Almanya, İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde güçlü bir şekilde artıyor.

Aşılar ve koruyucu önlemler etkili mi?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), XEC'nin omikron soyundan geldiği için mevcut aşıların ve hatırlatma dozlarının ciddi hastalıklara ve hastaneye yatışlara karşı yeterli koruma sağladığını belirtiyor. Ancak uzmanlar, hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve özellikle kapalı alanlarda temiz hava sağlanmasının önemini vurguluyor.

Mersin'de emekli öğretim görevlisinin cesedi varilde bulundu: Oğlu tutuklandı Mersin'de emekli öğretim görevlisinin cesedi varilde bulundu: Oğlu tutuklandı

Araştırmacılar, XEC varyantının semptomlarını daha yakından izlemek için çalışmalarını sürdürüyor. Veriler, XEC’nin diğer alt varyantlara göre istikrarlı bir şekilde yayıldığını ve dünya genelinde etkili hale gelmeye başladığını gösteriyor.