Güncel

Yeni virüs ortaya çıktı. Ölüm oranı yüzde 88. Koronavirüs mumla aranacak

Dünya, koronavirüs salgınının ardından yeni bir sağlık tehdidiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ölüm oranı yüzde 88'e kadar yükselen Marburg virüsünün yayılma riski olduğunu duyurdu.

Abone Ol

Dünya, koronavirüs salgınının ardından yeni bir sağlık tehdidiyle karşı karşıya. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ölüm oranı yüzde 88'e kadar yükselen Marburg virüsünün yayılma riski olduğunu duyurdu.

DSÖ, Ruanda'da tespit edilen 26 vakanın kayıtlara geçtiğini ve bunlardan 8'inin ölümle sonuçlandığını bildirdi. Vaka sayılarının ülkenin 30 bölgesinin 8'inde görüldüğü belirtildi. Hastalanan kişilerin büyük çoğunluğunun, Ruanda'nın başkenti Kigali'deki iki sağlık kuruluşunun personeli olduğu ifade ediliyor. DSÖ, virüsün yayılma riskinin çok yüksek olduğunu ve hastalığın küresel salgın halini alma ihtimalinin düşük olsa da böyle bir riskin bulunduğunu vurguladı.

Ebola virüsü ile aynı aileden gelen Marburg, hemorajik ateşe yol açan son derece ölümcül bir hastalık olarak tanımlanıyor. Virüs, insanlara meyve yarasalarından bulaşıyor ve hastaların vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla, ayrıca çeşitli yüzeyler ve malzemeler aracılığıyla yayılma eğilimi gösteriyor. Marburg'un belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı, burun ve ağız kanamaları yer alıyor. Ölüm oranı, Marburg virüsü bulaşan kişilerde yüzde 88'e kadar çıkabiliyor.

DSÖ, halihazırda bu virüse karşı aşı bulunmadığını ve tedavi yönteminin semptomatik olduğunu, bağışıklığı destekleyen ilaçların kullanıldığını belirtti.

Avrupa'da Marburg Panigi

Almanya'nın Hamburg şehrinde, Ruanda'dan geldiği belirtilen bir öğrencinin Marburg virüsü ile temaslı olduğu tespit edildikten sonra tren istasyonu kısa bir süreliğine kapatıldı. Afrikalı öğrenci ve kız arkadaşı, koruyucu ekipmanlar giyen sağlık görevlileri tarafından karantina altına alındı. Tren istasyonunda bulunan bazı kişilerden de örnekler alındığı, işlemlerin tamamlanmasının ardından istasyonun yeniden kullanıma açıldığı bildirildi.

Küresel sağlık otoriteleri, Marburg virüsünün yayılma riskine karşı tedbirli olunması gerektiğini belirtiyor.