Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sezai Karakoç Salonu'nda düzenlenen Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) 23. Üst Kurul Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Özvar, "İstihdam açısından öne çıkan alanlarda yeni programlar açıyoruz. Bunlar arasında yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojilere yönelik olanlar özellikle öne çıkmaktadır." dedi.

"Güçlü Bir Yükseköğretim Kapasitesine Sahibiz"

Özvar, yükseköğretimin son yıllarda ciddi ilerleme kaydettiğini belirterek, "Bugün ülke olarak 208 üniversiteye, yaklaşık 185 bin akademisyene ve yaklaşık 4 milyonu örgün eğitimde olmak üzere 7 milyonun üzerinde öğrenciye sahibiz. Bu veriler, sahip olduğumuz güçlü kapasitenin açık göstergesidir." diye konuştu.

YÖK Başkanı, üniversitelerin işbirliği içinde olmasının önemini vurgulayarak, üniversiteleri kalite süreçlerine uyum sağlamaları yönünde teşvik etmeyi sürdüreceklerini dile getirdi.

"Kalite Odaklı ve Akademik Performansa Dayalı Yönetim Anlayışı"

Kalite odaklı ve akademik performansa dayalı bir yönetim anlayışını benimsediklerini belirten Özvar, ülkenin ihtiyaç duyduğu beşeri sermayeyi artırarak üniversite-sektör işbirliği modellerini destekleyen, yenilikçi ve rekabetçi bir yükseköğretim sistemi oluşturmak istediklerini söyledi. Özvar, "Üniversitelerimizin bilimsel üretim ve eğitim faaliyetleri anlamında evrensel özelliklerini korumasına fevkalade önem veriyoruz." dedi.

"Yeni Programlar Açıyoruz"

Yeni programlarla ilgili bilgi veren Özvar, "İstihdam açısından öne çıkan alanlarda yeni programlar açıyoruz. Bunlar arasında yapay zeka, yazılım ve dijital teknolojilere yönelik olanlar özellikle öne çıkmaktadır. Bu alanlarda yaşanan hızlı gelişmelere paralel olarak, ilgili bütün sektörlerde istihdam edilmek üzere nitelikli insan gücüne duyulan ihtiyacın arttığı görülmektedir. 2024-2025 eğitim öğretim yılında, 20 üniversitemizde yapay zeka alanında 51'i ön lisans ve 20'si lisans olmak üzere toplam 71 yeni programa öğrenci alınacaktır." ifadelerini kullandı.

FETÖ'nün Yeni Eğitim Yapılanması Deşifre Oldu: 'ARTI 1' İsimli Yedek Birim Kurmuşlar FETÖ'nün Yeni Eğitim Yapılanması Deşifre Oldu: 'ARTI 1' İsimli Yedek Birim Kurmuşlar

"Ülkemiz Küresel Bir Eğitim Merkezi Haline Gelmiştir"

Prof. Dr. Özvar, yükseköğretimde uluslararasılaşmanın YÖK ve üniversiteler için kritik ve stratejik bir hedef olduğunu belirterek, Türk üniversitelerinde 198 ülkeden yaklaşık 350 bin uluslararası öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi. "Ülkemiz dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasına girerek küresel bir eğitim merkezi haline gelmiştir." dedi.

Özvar, Türkiye'nin bölgesel ve küresel konularda önemli bir aktör olma hedefini destekleyen bir anlayışla hareket ettiklerini ve üniversitelerin uluslararası görünürlüklerini artırmaları konusunda sürekli teşvik ettiklerini vurguladı.

Toplantıya Katılanlar

Toplantıya, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu katıldı.

Özvar, programı kapsamında Rektörlük binasında Prof. Dr. İsmail Boz'dan üniversitenin akademik faaliyetlerine ve çalışmalarına ilişkin bilgi aldı. Ayrıca, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'ni ziyaret ederek Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı.