Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, okul alışverişi için harekete geçen aileler, kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışlarıyla karşı karşıya kalıyor. Geçen yıl 500 TL civarında olan okul çantalarının bu yıl bin TL’yi bulduğu görülüyor. Okulların 9 Eylül Pazartesi günü açılmasıyla birlikte kırtasiyelerde yoğunluk artarken, fiyatlardaki bu büyük artış velileri endişelendiriyor.

Kırtasiye Alışverişinde Zam Şoku

Bakan Yumaklı'dan Gece Görüşlü Helikopter İddialarına Yanıt Bakan Yumaklı'dan Gece Görüşlü Helikopter İddialarına Yanıt

Her yıl olduğu gibi bu yıl da sırt çantası, kalem kutusu, suluk, defter gibi temel okul ihtiyaçları listeleri uzayıp giderken, fiyatlar aileleri zorluyor. Kırtasiye alışverişine çıkan veliler, geçen yıla göre yüzde 70'e varan zamlarla karşılaşıyor. Sadece bir sırt çantasının fiyatı bin liraya kadar çıkarken, diğer kırtasiye ürünlerinde de benzer bir fiyat artışı söz konusu.

Kırtasiyeci: "Fiyat Artışları Yüzde 70’e Vardı"

Kırtasiye ürünlerindeki fiyat artışları hakkında konuşan kırtasiyeci Ebuzer Sayar, "Hem yerli üretim hem de ithal ürünlerde yüzde 30 ila yüzde 70 arasında fiyat artışlarına rastlıyoruz" ifadelerini kullandı. Sayar, bu artışların ailelerin bütçesini ciddi şekilde zorladığını belirtti.

Temel İhtiyaçlar İçin Bütçe Yükseldi

NTV'nin haberine göre, bir ilkokul öğrencisinin en temel ihtiyaçlarını karşılamak bile ailelerin cebini yakıyor. Örneğin, sadece bir okul çantası bin TL'ye mal olurken, 4 defter ve 5 kalemden oluşan basit bir setin maliyeti 600 TL’yi buluyor. En uygun beslenme çantasının fiyatı ise 300 TL civarında. Ayrıca, en uygun fiyatlı kalem kutusu da 250 TL’ye kadar çıkıyor.

Bu fiyat artışları, okul alışverişine çıkan velileri kara kara düşündürürken, birçok aile çocuklarının eğitim masraflarını karşılamakta zorlanıyor. Kırtasiye fiyatlarındaki bu artışın, önümüzdeki dönemlerde de devam etmesi bekleniyor.