Güncel

SGK'dan peş peşe uyarı: Kayıt dışı istihdam ve yabancı uyruklu işçilere cezalar yolda!

SGK, sisteme kaydedilmeyen ve yabancı uyruklu kişilerle faaliyetlerini yürüten sektörlere yönelik önemli uyarılarda bulundu. İşçinin 1 gün bile sigortasız görevlendirilmesi halinde en az 40 bin lira para cezası kesileceği belirtildi.

Abone Ol

SGK tarafından paylaşılan açıklamada yabancı uyruklu işçilerin ve kaydı bulunmayan işçi oranının fazla olduğu sektörlere uygulanacak cezalar yönelik duyuru yayımladı. 

Gelecek dönemde, kayıt dışı istihdamın önüne geçmek için geniş katılımlı bir iletişim ağı devreye alınması, SGK’nın tüm taşra teşkilatının dışında yerel medyanın da bu mücadeleye katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.

1 GÜN BİLE SİGORTASIZ ÇALIŞTIRANLARA BÜYÜK CEZA

SGK tarafından paylaşılan uyarılara göre, kayıt dışı işçi çalıştırdığı belirlenen işverenlerin yüksek idari para cezaları uuygulanacağını belirten SGK, bir işçinin 1 gün dahi sigortasız çalıştırılması halinde, 2024 yılı için aylık en düşük 40 bin 5 lira para cezası ile karşı karşıya kalınacağını yineledi.

SGK, “Bildirilmeyen bu çalışmalara ait primler gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir” çağrısını yaptı.


ÖDENECEK PRİM 5 KATINA ÇIKIYOR

Kayıt dışı çalıştıran markaların, iş kazası meydana gelmesi durumunda da adli ve ağır idari sorumluluk altına gireceğini belirten SGK, “Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti, ödeyeceğiniz primin yaklaşık 5 katıdır. Ayrıca sigortasız işçinin kaza geçirip çalışamaz duruma gelmesi ya da ölmesi halinde sigortalıya ve yakınlarına yapılacak tüm giderler sizden talep edilebilir. Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve risklidir” şeklinde uyarıda bulundu.

ELDEN ÖDEME YAOMANIN CEZASI BELLİ OLDU!

İşçiyi kabul edip ve yapmış olduğu işten farklı meslek koduyla gösterip elden para veremk yasak, çalıştırılan işçinin fiilen yaptıkları işe uygun şekilde bildirilmesi öneminin altını çizen SGK, ters bir durumda işçi başına asgari ücretin onda biri kadar ceza kesileceğine dikka çekti.

SGK, 5 ve daha çok çalışanı olan işyerlerinde işçilere uygulanan ücret ödemelerinin banka aracılığı ile sağlanması gerektiğini, elden ödeme gerçekleştiirlemeyeceğinin uyarısını verdi.


YABANCI UYRUKLU KİŞİLERE CEZALAR YOLDA!

Ülkemizde çalışma hayatı olan yabancı uyruklu insanların dışında, mesleki eğitim alan ve staj gören yabancıların da fiilen çalışmaya başlamadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin alması şartı bulunduğuna dikkat çeken SGK, çalışma izni olmayan her bir yabancı için 56 bin lira ceza uygulanacağını vurguladı. Bu kapsamda, izini olmadan kendi başına çalışan yabancıya da 45 bin lira ceza kesilecek.