Güncel

Bizde EYT var, onlarda EYY! Peki sistem nasıl işliyor? Her yıl artan emeklilik yaşı...

Avrupa ülkelerinde emeklilik yaşı giderek yükselirken, Türkiye'de "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" (EYT) düzenlemesi ile erken emeklilik imkanı getirildi. Avrupa'daki emeklilik sistemlerinde, yaş, hizmet süresi ve prim gün sayısı temel kriterler olarak öne çıkıyor.

Abone Ol

Almanya'da kademeli emeklilik yaşı artışı

Almanya, emeklilik yaşını kademeli olarak 67'ye çıkarmayı planlıyor. Bu süreçte, her yıl iki aylık bir artışla 2031 yılına kadar tam olarak 67 yaşına ulaşılacak. 1956 doğumlular, 65 yaş ve 10 ayda emekli olabilecek. 1959 doğumlular ise her yıl iki aylık artışlarla emeklilik yaşını dolduracaklar.

Erken emeklilik ve kesinti oranları

Almanya'da, 35 yıl çalışmış olan bireyler, 63 yaşında emekli olma hakkına sahip olsa da, erken emeklilik için maaşlarından yıllık yüzde 3,6 oranında kesinti yapılması gerekiyor. Emeklilik sisteminde, yaş, hizmet yılı ve prim gün sayısı üç temel şart olarak kabul ediliyor ve bu kriterler sağlandığında emekli maaşı bağlanıyor.

Emeklilik kasaları ve finansal denge

Avrupa'daki emeklilik kasaları, kendi iç dengeleri doğrultusunda işliyor ve bu sistem, siyasi müdahalelerden uzak tutuluyor. Kasaların aktüeryal dengesi korunuyor ve çalışanlardan alınan primler emeklilere ödeniyor. Prim ödemelerinde gecikme veya eksiklik cezai takibata tabi tutuluyor ve bu durum ağır cezalar gerektiriyor.

AB'de emeklilik yaşı ortalaması

Avrupa Birliği'nde ortalama emeklilik yaşı 66,7 olarak belirlenmiş durumda. Bu rakam, 2022 öncesinde 64,7 idi. Almanya'da ortalama emeklilik yaşı 63,1, Norveç'te 64,9, Hollanda'da 63,9, Danimarka'da 63,8 ve İngiltere'de 63,7. Bu ülkelerde emeklilik yaşı kadın ve erkekler için genellikle aynı seviyede olsa da, bazı ülkelerde kadınlar bir yıl daha erken emekli olabiliyor.

Türkiye'de EYT düzenlemesi ve etkileri

Türkiye'de, EYT düzenlemesiyle erken emeklilik imkanı getirildi. Bu düzenleme, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) aktüeryal dengesinde bozulmalara neden oldu. EYT öncesinde Türkiye'de emeklilik yaşı ortalaması erkeklerde 60,7, kadınlarda 59,3 olarak kaydedildi. EYT ile birlikte, emeklilik yaşının düşmesi, çalışan nüfus üzerinde bir yük oluşturdu.