Güncel

Emeklilerin merak ettiği soru: Maaş farkları ne zaman yatacak?

Vergi adaletini ve etkinliği artırmayı amaçlayan yeni kanun Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeyle en düşük emekli aylığı on bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarıldı. Bu değişiklikten 3 milyon 703 bin 788 emekli yararlanacak. Peki maaş farkları ne zaman yatacak? İşte detaylar...

Abone Ol

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseldi

Resmi Gazete'de yayımlanan kanuna göre, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emekliler ve hak sahiplerine ödenen en düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya çıkarılacak. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan vatandaşların emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeleri halinde devletin işverenlere sağladığı 5 puanlık sosyal güvenlik destek primi kesilecek.

Sigorta işlemlerinde yeni düzenlemeler

Sigorta işlemlerinde yapılan bir başka düzenlemeyle kısa vadeli sigorta kolları prim oranları yüzde 2,25 olarak belirlendi. Bu oranı düşürme veya artırma yetkisi Cumhurbaşkanına verildi.

Farklar ne zaman yatacak?

Emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkmasıyla birlikte, Temmuz ayından itibaren zammın yansıyacağı düşünülürse Ağustos ayı içinde 2 bin 500 liralık farkın hesaplara geçmesi bekleniyor. SGK'nın konuya ilişkin bir açıklama yaparak farkların yatacağı tarihi belirlemesi bekleniyor.

Serbest meslek erbabına yeni düzenlemeler

Serbest meslek erbabı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında elde ettikleri hasılatlar tespit edilecek. Beyan edilen hasılatlarla tespit edilen hasılatlar arasında yüzde 20'nin üzerinde bir uyumsuzluk tespit edilmesi halinde Vergi Usul Kanunu kapsamında izaha davet edilecekler.

Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede yeni önlemler

Vergi Usul Kanunu'nda yapılan değişikliklerle kayıt dışı ekonomiyle mücadelede ceza artışına gidiliyor. Vergi dairesinin bilgisi dışında faaliyet gösterenlere ve başkasına ait pos cihazı veya IBAN kullananlara özel usulsüzlük cezaları artırılıyor. Bir yıl içinde birden fazla özel usulsüzlük cezası kesilmesi durumunda, cezalarda artış yapılacak.

KDV istisnası ve indirimi kaldırılıyor

Ticari olmayan faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına, yat limanlarında verilen kiralama ve bakım hizmetlerinde Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası ve indirimi kaldırılıyor. Ayrıca, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 il için yabancı devlet kurum ve kuruluşları ile yapılan protokoller kapsamında yapılacak bağışlardan KDV istisnası getiriliyor.

Yurt dışı çıkış harcı artırılıyor

Yurt dışına çıkış harcı yapılan artışla birlikte 500 liraya çıkarılıyor. Ayrıca, Türk Kızılay Derneği'nde çalışanların emekli aylıkları kesilmeyecek ve kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

Kurumlar vergisinde değişiklikler

Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle, yıllık hasılatı 750 milyonu geçen çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube ve iştirakleri asgari yüzde 15 oranında kurumlar vergisine tabi tutulacak. Çok uluslu işletme grubunun vergi yükü hesaplamasında, ilgili ülkede bulunan bağlı işletmelerin vergileri dikkate alınacak.